سوزاک درمان ناپذیر میشود؟
پس از پیدا شدن یک گونه بسیار مقاوم به آنتیبیوتیک در شهر لیدز در انگلستان که به آن لقب" ابرسوزاک" دادهاند، خانم سالی دیویس مسئول ارشد پزشکی با ارسال نامهای به تمام پزشکان خانواده درباره تجویز صحیح و دقیق آنتیبیوتیک، هشدار داده است. وی در این نامه اظهار داشته که موارد تازه مقاومت به آنتیبیوتیک همچنان در حال افزایش است بنابراین "این خطر وجود دارد که سوزاک بیماری درمانناپذیری شود و ازاینرو بسیار مهم است که درمان کم تأثیر انجام نشود"
در حال حاضر درمان سوزاک با تجویز همزمان دو آنتیبیوتیک انجام می شود، یعنی با تزریق سفتریاکسون و خوردن آزیترومایسین.
با این وصف موارد بیماری در انگلستان در سالهای اخیر افزایش داشته است و در ماههای اخیر نیز روشن شده که برخی بیماران فقط با آزیترومایسن درمان شدهاند.
گونه جدیدی هم که در لیدز یافت شده به آزیترومایسین مقاوم است و این باعث نگرانی مقامات بهداشتی شده است.
مقاوم شدن سوزاک به آنتیبیوتیک مختص بریتانیا نیست و گزارشها از نقاط مختلف دنیا حاکی از این هستند که سوزاک "به سرعت" به آنتیبیوتیکها مقاوم میشود.
تجویز بی رویه و نامناسب آنتی بیوتیک در چند سال اخیر بهعنوان یکی از مهمترین مشکلات امور درمانی در دنیا مطرح شده است و مقاومت به آنتی بیوتیک چنان در دنیا در حال افزایش است که عدهای خطر آن را از تروریسم بیشتر دانسته اند.
سازمان بهداشت جهانی هم مقاومت عفونتها به آنتیبیوتیک را یک "تهدید بزرگ جهانی" دانسته و هشدار داده که جهان وارد دوره "پسا آنتیبیوتیک" شده، یعنی عفونتهای سادهای که سالیان طولانی قابل درمان بودند، اکنون دوباره میتوانند کشنده باشند.
این سازمان سال پیش درباره مقاومت سوزاک به آنتیبیوتیکها هشدار داده بود.
سوزاک یک بیماری آمیزشی است که میکروبی به نام نیسریا گونوریا باعث آن می شود. این میکروب از راه تماس تناسلی، مقعدی و دهانی منتقل می شود. بیماری در مردان در تقریبا تمام موارد (90 تا 95 درصد) علامت دار است، اما انتقال میکروب به حدود نیمی از زنان باعث بروز علامتی نمی شود. گفته می شود سوزاک بیشتر در زنان جوان زیر ۲۵ سال دیده می شود. عفونت های مقعدی و دهانی، چه در مردان چه در زنان، در اکثر موارد بدون علامت هستند.
علائم اصلی بیماری در زنان و مردان ترشح چرکی (معمولاً زرد یا سبزرنگ) از مجرای تناسلی و سوزش ادرار است. در مردان ممکن است درد و تورم بیضهها و در زنان درد لگن یا خونریزی بعد از رابطه جنسی یا خونریزی بین عادت ماهانه وجود داشته باشد.
افراد بدون علامت میتوانند بیماری را به شریک جنسی خود انتقال دهند. بیماری میتواند از مادر به جنین هم منتقل شود.
سوزاک درمان نشده می تواند باعث عفونتهای مجرای ادرار، ناباروری و بیماریهای التهابی لگن (در زنان) شود. مقاومت میکروب ها به آنتی بیوتیک معضلی جهانی است. در تقریبا تمام کشورهای دنیا شایع ترین بیماری های آمیزشی غیر ویروسی تریکوموناس، کلامیدیا، سیفیلیس و سوزاک هستند. در ایران نیز تجویز بی رویه آنتی بیوتیک در کنار مصرف خودسرانه آن یکی از معضلات بهداشتی و درمانی است ازاینرو موارد مقاومت سوزاک به آنتیبیوتیک در ایران هم گزارش شده است.
سوزاک در ایران دستکم به پنیسیلین، تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین مقاوم شده که با دیگر کشورهای دنیا مطابقت دارد.
بر اساس تحقیقات، در تقریباً نیمی از نسخههای ایران یک آنتیبیوتیک تجویز میشود و بر اساس بعضی منابع آزیترومایسین یکی از سه آنتیبیوتیک پرمصرف در ایران است.
منبع : اخبار آزمایشگاهی (medlabnews.ir)